maandag 3 december 2012

Maandag 19 november - Zondag 2 december 2012

We kunnen weer terugkijken op 2 bewogen weken. Deze 2 weken zijn geëindigd met twee hele goede berichten:
1) onze chocolaterie is geopend door de burgemeester en onze lieve buurvrouw Janine op pantoffeltjes (ze wilde niet dat de chocolaterie gelijk vuil werd).
2) ons huis in Nederland is definitief verkocht. Vrijdag 4 januari is de overdracht. Een mooi begin van 2013.

De verkoop van ons huis in Nederland was nog een heel gedoe, maar uiteindelijk is het toch allemaal goed gekomen. Eind dit jaar komen we naar Nederland om definitief afscheid te nemen van een vaste verblijfplaats in Nederland. We laten ons in Nederland uitschrijven om definitief in Frankrijk te gaan wonen. Natuurlijk blijven we wel gewoon echte Nederlanders.

Het andere grote nieuws is natuurlijk chocolaterie "Choco Marcel". We wilden altijd zaterdag 1 december open gaan, ruim voor Kerst want dat is voor de Fransen samen met Pasen toch de belangrijkste feestdag voor chocola.
We kunnen terug kijken op een gezellige opening met een geweldige omzet.

Maar er gingen 2 heftige weken vooraf. We hadden ons voorgenomen om 1 week van te voren te stoppen met alle klus werkzaamheden om ons te concentreren op de fabricage van de bonbons de chocolat. 
De fabricage viel niet mee. We hadden wel een prachtige ruimte maar er ontbrak nogal wat afzet ruimte zoals tafels.
Marcel had namelijk via een veiling een koelwerkbank willen kopen maar dat ging niet door doordat de koelwerkbank niet meer uit de failliete zaak ging in Belgie.
De koelcel uit Nederland staat wel, maar ja 1 tafel is toch niet genoeg als je voor zoveel bonbons wilt produceren. 

We hadden bedacht dat we ongeveer voor 20kg chocola gingen maken voor het openingsweekend. Tevens hebben we nog eens goed over de smaken nagedacht. De catalogus voor Kerst en Nieuwjaar is nu klaar.

Daarnaast hadden we ook nog een probleem met de levering van de ballotins. Onze verkoper wist ons te melden dat deze pas in week 50 zouden worden afgeleverd. Een beetje laat als je 1 december open wilt gaan. Voor de zekerheid hebben we in Belgie ook nog wat extra ballotins d'or besteld. Maar uiteindelijk is alles toch voor 1 december afgeleverd.

De laatste week hebben we  hele lange dagen gemaakt om alles klaar te hebben. Uiteindelijk hebben we maar tussen de 30-35 kg gemaakt, met een volle vitrine tot gevolg: Maar goed ook want op 1 december is bijna 25 kg verkocht met een halve lege vitrine tot gevolg. Een geweldig resultaat en we hopen op veel bestellingen voor Noël.

Ondanks dat we niet al te veel publiciteit voor de opening hadden gemaakt, hadden we wel de burgemeester en Janine uitgenodigd om het lintje door te knippen. De krant "la Montagne" had ons ook nog gemaild of ze 1 december langs konden komen voor een reportage (is vandaag 3 december gepubliceerd). Op 2 december werd ik door dezelfde journalist gebeld dat hij ook de TV (regional Auvergne) had gebeld om een keer een rapportage te maken. Hij vond het zo'n geweldige entreprise en Marcel un vrai Artisan. Ondanks dat Marcel er toch al weer 2 jaar uit is geweest, is hij het niet verleerd. Hij kan nog steeds mooie bonbons maken:
Volgens Daniel is dat ook niet zo gek want tijdens de demonstratie leek  Marcel wel een hogepriester. De chocola ging net niet opstijgen.

De openingsdag was dus gewoon gezellig en ook gezellig druk. De burgemeester had nog een welkom speech gemaakt, het was ten slotte 35 jaar geleden dat er een nieuwe zaak in Biollet was geopend.

Voor Yvonne was het ook spannend, want het was voor het eerst dat ze in een winkel stond en moest verkopen EN inpakken. Gelukkig hebben we stickertjes en hoeft niet elk doosje met zo'n lintje te worden dichtgestrikt. Het leuke is dat de Fransen gewoon de tijd nemen voor de aankoop, ze wachten keurig hun beurt af.

We mogen dus best trots zijn op onszelf.

Op de facebook pagina Trésor Etang du Cheix staat weer een volledige fotorapportage en voor de Nederlanders die eind dit jaar nog bonbons willen hebben, de bestellijst is te downloaden en kan ingevuld aan ons worden opgestuurd.

Tot over een paar weken maar weer. Wanneer weet ik nog niet want we vrezen/hopen dat we het erg druk gaan krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten