vrijdag 13 april 2012

Zaterdag 1 april - Vrijdag 13 april

Geen grap: we pakken de draad weer op op zaterdag 1 april: de verjaardag van mijn broer Paul en de zoon van Janine "Daniël". In Frankrijk wordt 1 april Avril Poissons  genoemd. Marcel had dan ook chocolade vissen voor Daniël gemaakt. Toen we hem het cadeautje overhandigde werden we gelijk weer uitgenodigd voor het apero bij hem thuis. Weer een integratie momentje in Frankrijk.

Verder heeft onze metselaar zoveel mogelijk "loopgraven" dichtgegooid, heeft Marcel le plombier alle waterleidingen goed aangesloten (was best wel puzzelen, maar alles werkt zonder lekken) en hebben we een nieuwe electricien voor het atelier op bezoek gehad. Deze wil in ieder geval de klus aanpakken en heeft ook ervaring in grotere projecten (o.a. aanleggen electriciteit voor een boucherie). De ERDF is ook op bezoek geweest. Na overleg kunnen we het beste voor la maison een nieuwe compteur nemen en het atelier en gîte op de bestaande laten.

 Op basis hiervan hebben we besloten nog wat extra loze leidingen aan te leggen. Hiervoor was dus een gaatje nodig in een 1,80 meter dikke muur (na 6 uur boren zagen ze eindelijk de andere kant).
Kort samengevat: er zat weer wat schot in de werken. Op Dinsdag  3 april begon het echter te regenen waardoor ze niet meer verder konden (het grasveld was al een groot cross terrein geworden). Wij konden ons hierna gaan voorbereiden op de eerste gasten dit jaar. Al met al nog best wel veel werk gehad want de kamers hadden allemaal een opknapbeurt gehad en er was dus een hoop schoonmaakwerk. Ook dat is allemaal gelukt mede omdat we gelukkig  weer water hadden in de kamers.


Op vrijdag 6 april arriveerde onze eerste "bekende" gasten Brenda, Peter en Marjolein. Helaas wat aan de late kant want ze hadden in Parijs pech: dikke file. Daarna viel precies op het moment dat je "Truus" nodig hebt de gps uit. Na een korte rondleiding konden we gelijk aan onze eerste diner: salade met gesiers de canard, een bedje van gecarameliseerde rodekool met daarop auberginepuree met een filet van merlu (heek) met een mango en appelsalsa, het bekende Auvergnatse kaasplankje en een heerlijke crême brulée.

Le Merlu nog niet panklaar:


De volgende dag konden we dus wel een wandelingetje gebruiken: 's ochtends hebben we een tocht langs de boeddhistische temple gedaan waar we tot de ontdekking kwamen dat in het meer bij de temple koi karpers zaten. 's Middag hebben we na een toeristische autotocht  langs het viaduc, de meander en een ferme de chèvre de wandeling naar Chateau Rochee volbracht. Voldaan konden we ons weer op het volgende diner gaan storten: een risotto met paddestoelen, filet de canard en een advocaat parfait.

Zondag was het gelukkig qua weer het zonnigst alleen wel een beetje koud. Jas aan en hup naar de Puy Pariou. Het blijft gewoon een mooie tocht en je krijgt een geweldige indruk van het nationale Parc des Volcans. Na een bezoekje aan de Puy de Dôme gingen we al weer voor het afscheidsdiner: kikkererwten salade met tomaatjes, chorizo en  harricots verts, een lamsbout met ratatouille en een chocolat moulleux. De volgende dag gingen Bren, Marjolein en Peet met een voldaan gevoel naar huis. Helaas was het weekend kort maar ze hadden wel een goede indruk gekregen van onze woon en leef omstandigheden in Frankrijk. En volgens Brenda is het veel gezelliger dan de foto's op de website. Dus niet alleen maar naar die mooie site kijken maar klikken op reserveren.

De dag na Pasen kon Yvonne zich opmaken voor de 2,5 dag cursus in Clermont Ferrand "formation d'exploitation". Een verplicht cursus voor mensen die een table d'hôtes, restaurant of bar willen starten. Yvonne zat dus als enige buitenlander met een table d'hôtes tussen allerlei Fransen met een bar en restaurant licentie. Het was saaie stof (ook voor de Fransen) en met een taal handicap was het echt doorbijten. Mijn collega deelnemers hadden respect voor me. De cursus stof kon ik best goed volgen, de verschillende discussies wat minder. Maar ja dat gaat echt op zijn Frans: plakken, inslikken en heeeeel snel.
Voordat ik naar de cursus ging hadden we nog gesproken wat we zouden doen als er in eens gasten voor de deur zouden staan. Eigenlijk hadden we de discussie niet helemaal afgemaakt en je raadt het al: de eerste onbekende gasten stonden dus om 16:00 uur voor de deur. Ze hadden al een tijdje lopen zoeken naar een onderkomen dus Marcel vond het erg zielig om ze weer door te sturen. Dus even hard werken voor Marcel maar met succes:  de kamers waren in orde en 's avonds stond er  een heerlijk diner op tafel. Onze gasten verbleven nog een nacht dus dit was toch weer een kleine financiële meevaller.

Een heel verhaal weer met als afsluiting de jambon. Hing al een tijdje te drogen bij onze buurvrouw Janine. Het was nu tijd dat die in een krat ging onder het as om verder te rijpen en op smaak te komen.

Oh ja, en gelukkig kregen we weer Franse les bij Janine. Janine was namelijk 10 Avril jarig en Marcel had een mooi chocolade hart gemaakt. Helaas had hij Bon(ne) Anniversaire verkeerd gespeld dus de "ne" werd er even afgeschaapt.




Morgen gaan we weer naar de markt in Giat: schijnt nog groter te zijn dan de vorige keer met ook een grote veemarkt er bij.
Onze nieuwe kippetjes hebben het overigens erg naar de zin maar bruin wil niet naast bruin zitten en zwart niet naast zwart.

1 opmerking:

  1. Toch een grap? 1 april viel dit jaar op zondag. Was ook Azra's verjaardag :)
    groetjes,
    Irma

    BeantwoordenVerwijderen