zaterdag 23 juni 2012

Maandag 11 juni - zaterdag 23 juni 2012

Het was deze 2 weken de weken van behoorlijk wat gasten en le toit de gîte. Tussen 16 en 20 juni zaten we voor het eerst dit jaar helemaal vol met mensen die allemaal 4 dagen bleven. Dus het was aanpoten voor Marcel: bij de werkzaamheden blijven of zelfs meehelpen en tussendoor ook nog de maaltijd voor 's avonds klaarmaken. Voor de wat simpele gerechten helpt Yvonne ook mee maar de moeilijke doet hij liever zelf. Het smaakt in ieder geval wel: want bij de meesten staan de krassen in het bord.

De tweede grote uitdaging was om samen met Jan en Jonathan het dak van de gîte er weer op te krijgen. Gelukkig werden op 11 juni  de dakplaten geleverd en later in de week de tuilles. De opbouw van het dak met de platen vonden de kippen ook erg interessant. Er moest een hoop denkwerk aan te pas komen want we hadden volgens onze bouwhulp Jan dakpannen gekocht die precies in lijn gelegd moest worden.
We hebben wel heel veel geluk gehad door het gebruik van de telescopie (had onze metselaar Chomette laten staan): voor het leggen van de platen en de tuilles. Anders hadden we die platen en die dakpannen per pakketje via een ladder naar boven kunnen sjouwen. Nu kon het beiden in de vork van de heftruck.


Maar goed desondanks heeft Marcel een stuk of 120 pakketjes neer gelegd op een kant van het dak. Per pakketje 8 tuilles à 3 kg per stuk. Dus zo'n pakket woog toch 24 kg. Marcel was dan ook na de eerste dag behoorlijk gebroken. Nadat Jan de dakgoot en de randen afwerking had uitgevoerd kon er gestart worden met het leggen en in iets meer dan een halve dag (dinsdag 19 juni) lag de helft van de pannen op zijn plaats.

Tussen de verbouwingen en de gasten door heeft Christof (de klein zoon van de buurvrouw) zijn koeien weer in ons weiland geplaatst zodat ons gras weer lekker kort wordt. Tussendoor moesten we natuurlijk ook nog wel een paar keer langs Janine. Vrijdagmiddag blijft toch de leukste middag dan komt de gehele "goe" gemeente waaronder de kaasboer. Deze man gaan we ook toevoegen aan de lijst van leveranciers voor Trésor Etang du Cheix want het waren uitstekende kazen. Marcel had als traktatie zijn rabarber ijs meegenomen, nou dat viel in goede aarde.

Het is nu zaterdag 23 juni. Vanochtend hebben we Robert (oud collega) met motor als laatste Nederlandse gast uitgezwaaid, hij heeft echt genoten want het is hier schitterend rijden en hij had heel goed motor weer. Naast Robert hadden we van de week ook nog een boeking binnen gekregen van 2 Franse vrouwen (moeder en dochter). Zij verbleven maar 1 nacht en hadden wat moeite om het te vinden. Maar vanochtend gingen ze zeer voldaan weg en wilden zeker terug keren. Met name moeder zat echt te genieten van le repas et le petit dejeuner. Prachtig om dat zo te zien. En het was weer eens goed voor ons Frans alleen wat vervelend voor Robert.

Ten slotte kan ik eindigen met "le toit du gite est prêt". Er moet alleen nog een schoorsteen op komen maar dat komt later wel. Op onze facebook pagina staat een uitgebreide foto rapportage hier alleen het resultaat:


De komende week gaat onze metselaar de muurtjes metselen voor de facade en de venster banken maken. Hierna moet alles 3 weken drogen.
De komende week gaan we ook weer verder met het atelier: de kunstof vloer gaat gelegd worden. We hebben dan ook de komende week alleen 2 werklui als gast (tenminste door de weeks). In het weekend kunnen we ons opmaken voor 5 Italianen, dus we zijn weer benieuwd. Tot de volgende keer maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten